Planttips


Bloembollen in bakken en potten

Van september tot en met december kunt u voorjaarsbloeiende bollen planten. Ieder voorjaar is het leuk om uw tuin, terras of balkon weer vroeg op kleur te hebben. Met voorjaarsbloeiende bollen kunt u al heel vroeg genieten van uitbundige bloeiende bloemen. Sneeuwklokje, krokus, narcis, tulp en hyacint zijn de soorten die al vroeg hun best doen in de tuin, op het balkon of terras.


Tip 1: water kan weglopen

Het planten van bloembollen in bakken en potten is eenvoudig. Kies een niet te kleine pot of bak met een drainage-gat onderin. Over dit gat legt u enkele potscherven en wat kleikorrels, zodat het overtollige water gemakkelijk kan weglopen. Vul de pot of bak met potgrond tot de diepte die voor de betreffende bloembollen gewenst is (zie plantdiepte bij Plantinstructie). Plaats de bollen op de aarde en vul de pot verder met potgrond tot net onder de rand.


Tip 2: afwisselen met bloeihoogtes

Voor een mooier effect kunt u de bollen dichter op elkaar zetten dan wanneer u ze in de volle grond zou planten. Mix soorten met verschillende bloeihoogtes voor een afwisselend en natuurlijk beeld.

Tip 3: planttip vorst

Bloembollen kunnen tegen koude temperaturen, maar zet de bollen niet te dicht tegen de rand van de pot, want juist daar dringt de kou naar binnen. Bij strenge vorst kunt u de potten inpakken met bijvoorbeeld noppenfolie of zet ze tijdelijk in een koele ruimte van maximaal 13ยบ C.

Tip 4: planttip terracotta potten

Bij vorst kunnen terracotta potten kapotvriezen doordat de aarde in de pot uitzet. Dit kunt u voorkomen door de bloembollen in een plastic binnenpot te zetten, die u vervolgens in de terracotta pot plaatst. Zorg ervoor dat het water goed kan weglopen. Wanneer u strenge vorst verwacht, kunt u de ruimte tussen de plastic en de terracotta pot opvullen met isolatiemateriaal.

Tip 5: planten in etages

Voor wekenlange kleur in uw tuin of bloempot kunt u gebruik maken van het sandwich- of lasagnesysteem. Hierbij plant u bloembollen in lagen boven elkaar. De bollen die het laatst bloeien, plant u onderin de pot of het plantgat. Dit kunnen bijvoorbeeld tulpen zijn. Bloembollen die vroeger bloeien, zoals krokussen of blauwe druifjes, plant u in de laag daar bovenop. Bollen kunnen prima boven elkaar staan. Ze bloeien na elkaar op dezelfde plek. Zo kunt u uw tuin of pot weken achter elkaar laten bloeien.

Tip 6: volgend jaar weer plezier van uw bollen

Na de bloei kunt u de meeste bloembollen in de grond laten zitten. Het is belangrijk dat u de planten rust geeft en het blad vanzelf laat afsterven. Wanneer u de bollen op tijd bemest met organische of kunstmest bloeien ze het jaar daarop uitbundig. Geef de mest meteen nadat de bollen boven de grond uitkomen en doe dat nogmaals direct na het bloeien.

TuinTulpen.nl geeft u 1 jaar bloeigarantie. Dat is volgend seizoen dus gegarandeerd een voorjaarsgevoel!